Veta Ghimpu Munteanu si-a inceput activitatea la Radio Moldova ca redactor la Redactia Muzicala acum 33 de ani, in 1980. In toata cariera sa Veta Ghimpu Munetanu s-a condus dupa un singur principu – ”Tot ce fac, fac din dragoste si pasiune” – marturisea artista intr-un interviu din 2 aprilie. Daca am enumera toate premiile si distinctiile pe care le-a acumulat Veta Ghimpu Munteanu in cariera sa, am avea deja articolul scris.

Pe langa muzica, ca si cum asta nu ar fi fost suficient, Veta Ghimpu Munteanu scrie – si scrie bine. Recent publicata in 2009, monografia satului ei natal – ”Paicu – un sat din lunca Prutului de Jos” a fost doar primul pas catre Monografia Ansamblului etnofolcloric „Talancuta” publicata in 2012. Daca tinem cont ca in 1984 Veta Ghimpu Munteanu a devenit solista a acestui ansamblu, pasul ni se pare firesc. Din 2010 a fost rasplatita cu  titlul de maestru in arta.

Munca asidua de a culege si apoi de a interpreta folclor autentic, atat de rar in zilele noastre ma determina sa cred ca este printre putinii artisti din Republica Moldova care  promoveaza folclorul de calitate, preferand munca in locul muzicii de petrecere, atat de facila si de cautata de posturile de radio si televiziune de la noi din tara.

In continuare vom publica cateva completari primite chiar de la artista, pentru a oferi cititorilor nostri date complete despre viata si cariera artistei si omului de radio – Veta Ghimpu Munteanu.

Veta Ghimpu Munteanu