Probabil ca a trecut multa vreme de cand Burebista a distrus viile iar Stefan cel mare bea renumitul vin de Cotnari, dar cea mai placuta bautura din Moldova este vodca. Si putini stiu ca de fapt nici macar originea ei nu este pur ruseasca, ci primii care o beau, erau polonezii, asa cum se mentiona pe la 1400 intr-o lista cu medicamente prescrise pentru anumite boli.

Cea mai importanta boala este frica de apa, caci de accea se trage numele de la „вода”, la care se adauga un k sau c, unul singur desigur, altfel ar fi fost evidenta asemanarea cu KK (adica caca). Pentru cine nu stie, ea se prepara din mai multe ingrediente, cum ar fi :  cartofii, cerealele sau sfecla de zahar.

Dar noi vrem sa stim cum a aprut vodca in Moldova? Stim cu siguranta ca plaiesii lui Stefan cel Mare nu o beau, ei preferand ori vinul ori tuica noastra (batrana), insa evident ca dupa 1812 ea patrunde mai intai ilegal , iar in 1944 legal a fost decalarata ca bautura traditionala a moldoveanului de vita. Adica daca nu bei („cinstesti” – cum se mai spune una mica – 50 de grame, nu esti OM), vei avea neaparat ghinion, nu vei fi primit in partidul comunistilor – cel de dinainte de independenta, acum ori bei ori nu bei, oricum te primesc, important e sa vrei sa vorbesti in rusa, sa bei macar odata in zi un paharel, in rest nu se mai cere nimic de la tine.

Uite, voiam sa fac un document istoric, sa scriu cum a ajuns vodca in Molodova si am ajuns sa fac politica. Si jur ca nu am baut nici macar 1 litru de vodca, poate 8-9 pagarele, dar din cele mici, de 250 de grame. Si nu toata ziua, am inceput pe la 6 – 6:30 si am incheiat in scurt timp, pe la 12-12:30, cand am fost sunat de redactie sa le scriu „Istoria si drumul primei sticle de Vodca in Moldova”, lucru pe care o sa-l fac, dar luni, sau marti, cel tarziu miercuri, daca nu cumva va trebui sa inchei studiul joi, caci vinerea e zi de baut in scara blocului!