In ultima saptamana am avut cateva intalniri cu sustinatori ai comunistilor, din Republica Moldova. Am reusit sa stau de vorba cu ei mai multe ore si in mai multe randuri. Succesul discutiilor m-au determinat sa dezvalui cateva lucruri interesante, care sper eu vor arata de ce ne mint comunistii si cui s-au vandut ei. Subiectul principal al discutiilor a fost istoria Moldovei si accentul s-a pus pe ceea ce este deja incontestabil, acceptat de toti adeptii PCRM si ai alipirii Moldovei la Uniunea Vamala.

De ce au furat rusii Basarabia

Aproape 90% din cei cu care am discutat despre cum a ajuns Basarabia in situatia actuala, sunt de acord ca rusii au furat teritoriul Moldovei, apoi l-au ciopartit. Oare au votat moldovenii ruperea de fratii lor in 1812? Toti cei prezenti, repet faptul ca erau simpatizanti ai comunistilor, au fost de acord ca nu moldovenii au vrut sa fie rupti din Moldova lui Stefan cel Mare, si ca rusii sunt responsabili de acest dezastru. Unde sunt teritoriile pe care le-a pierdut Moldova si cine este raspunzator de ciopartirea tarii? Evident tot rusii, care au cedat fara sa intrebe poporul Bucovina si si sudul Moldovei ucrainienilor. Si atunci noi vrem sa ne integram in Uniunea Vamala alatiri de cei ce ne-au furat tara si apoi au dat peste 30% din ea altora? De ce?

Ce vina are Romania pentru ca Moldova e rupta in 4

Tot comunistii sperie populatia cu romanizarea si cu pericolul venit din Romania. Hai sa vedem totusi cum a aparut Romania pe harta, si cine este responsabil. Cu totii stim ca prima unire intre vorbitorii de limba romana a fost facuta de Alexandru Ioan Cuza, un moldovean, in anul 1859. Ok, deci un moldovean a infaptuit unirea si a fost ajutat de cine? Cine sunt parintii Romaniei de azi? Mihail Kogălniceanu, alt moldovean, impreuna cu Gheorghe Asachi, alt moldovean. Si asta nu etotul, a mai fost si Constantin (Costache) Negruzzi, nascut la Iasi, alt moldovean. Cu totii au ramas cu gura cascata, nu le venea sa creada, cum e posibil ca insusi moldovenii sa fie cei ce au facut unirea principatelor si sunt deci parintii Romaniei moderne. Unde este vina atunci? De ce trebuie astazi sa traim separati de cei peste 8 milioane de frati moldoveni, in schimb sa fim sub papucul Moscovei?

Daca in 1812 Romania nu exista, iar la 24 ianuarie 1859 moldovenii au cerut si au infaptuit unirea, cum de rusii sunt cei buni? Priviti harta Moldovei – nu a Romaniei, nu a Rusiei, si explicati de ce PCRM nu protesteaza in fata ambasadei Rusiei pentru ca armata a 14-a e inca in Moldova, de ce nu ne explica comunistii ce vina aveau deportatii in Siberia si de ce suntem noi asa de apropiati cu Rusia, daca tot ei ne-au vandut 30% din tara Ucrainei? Sa fie oare Basescu de vina ca astazi Moldova nu arata ca in poza de mai jos? Sau cine? In 1859 Mihai eminescu avea 9 ani, si se nascuse in Romania!

Harta Moldovei