Ca inginer de aviatie, dupa ce am urmarit ieri documentarul facut de canadieni despre dezastrul aviatic de la Smolensk si reactia oficialilor rusi, cred ca e de datoria mea sa imi spun parerea. Asa incepe discutia cu unul dintre cititorii nostrii, inginer de aviatie. In opinia sa cel mai grav este faptul ca rusii nu-si gasesc nici o vina in tragicul accident de la Smolensk, unde au mutit 88 de oficiali polonezi si 8 membri aii echipajului.

Nu o sa reluam ancheta de la zero si nici nu o sa intram in amanunte, insa cu putine cuvinte vrem sa facem putina lumina asupra incidentului. Reamintim ca rusii nu au recunoscut zeci de ani masacrul de la Katyn, ordonat si semnat de Stalin. De ce ar recunoaste acum ca au decapitat guvernul si conducerea de stat a Poloniei?

Dezastrul aviatic de la Smolensk

Sunt cateva date care certifica greseli facute de pilotul polonez, insa sunt suficiente date clare care ne indica vinovatia rusilor. Singura incertitudine este legata de faptul ca desi incredibil, este posibil ca pe aeroportul militar de la Smolensk sa nu existe aparatura care sa indice inaltimea la care se afla aeronava. In rest, se stie ca o aeronava nu poate ateriza fara aprobare de la sol, iar daca rusii au aprobat aterizarea, este vina lor. Nimeni nu poate crede ca polonezii nu aveau autorizare si totusi au decis sa aterizeze.

La fel de interesanta este organizarea evenimentului, cum de s-a ales un aeroport nedotat corespunzator, cum s-au pregatit rusii de primirea unei delegatii atat de importante, cum de s-a permis aterizarea in conditii total nesigure? Cum martorii cheie s-au sinucis, cum de Lech Kaczynski nu a avut parte de o primire oficiala, si mai mult decat straniu este de ce Rusia nu a aprobat publicarea continutului cutiilor negre ale avionului prabusit la Smolensk, iata cateva motive clare care ne arata ca rusii stiau ce se va intampla si ascund adevarul.

Inginerul care ne-a dat aceste lamuriri este de parere ca totul a fost „aranjat” in asa fel incat accidentul sa se poata intampla, totalul dezinteres aratat de rusi in organizarea sosirii delegatiei, era ca o invitatie pentru dezastru. Care din nefericire s-a si intamplat, ca o lectie data de Rusia polonezilor: ne-ati silit sa recunoastem ca am ucis 22.000 de cetateni polonezi? Noi nu ne temem de nicmic, iata ce patesc cei ce ne sfideaza!