Viktor Fedorovici Ianukovici si Vladimir Putin viseaza sau se fac ca nu inteleg, presedintele demis al Ucrainei nu se mai poate intoarce in tara decat pentru a fi judecat si impuscat. Ocuparea Crimeei si disolutia statului Ucraina, asa cum a fost el desenat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a insemnat condamnarea la moarte a lui Viktor Ianukovici. Ce poate el sa le ofere ucrainienilor in continuare? O tara ocupata 100% de rusi? Hai sa fim seriosi, nici un paranoic dela Kremlin nu poate crede in versiunea asta.

Ucraina a pierdut Crimeea definitiv

Varianta cea mai optimista in scenariul Crimeea ocupata de rusi este ca doar Sevastopolul sa ramana pamant rusesc, insa e atat de optimist, incat nici copii nu-i dau sanse de realizare. Mai corect este sa ne obisnuim cu ideea ca de acum Crimeea este ruseasca. Am discutat cu zeci de prieteni din Rusia, 100% din ei regreta ca nu mai exista Uniunea Sovietica si sunt de acord cu anexarea Crimeei, prin urmare despre ce vorbim noi? Este posibil sa fi pierdut prietenia a 50% din cei cu care am vorbit zilele acestea, pe unii ii cunoasc de peste 50 de ani, insa nu am putut sa nu le spun ca eu nu regret niciodata ca CCCP a disparut si ca nu voi uita nicodata pe bunicii mei ucisi in Siberia. Poate ca rusii sunt multumiti ca Putin le inchide gura cu pusca, insa eu nu voi visa nicodata la Republica Moldoveneasca Rusa.

Moldova va pierde definitiv Transnistria?

Eu zic ca da, ori fa fi inghitita de Ucraina pro-europeana, ori de Rusia – ceea ce ar fi mai grav, caci cu siguranta vor mai avansa cu cel putin 10 kilometri in inima Moldovei, micsorand distanta dintre Rusia si Chisinau, care si asa este de doar 30 de kilometri. Moldava neutra va sfarsi prin a deveni un fel de svaiter rusesc. Nu ma credeti? Aveti putintica rabdare, vorba lui domn’ Trahanache.

Viktor Fedorovici Ianukovici